Als je een tuinhuis laat plaatsen, dan is het verstandig vooraf na te denken over de benodigde voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan elektra, verwarming, wateraan en -afvoer. Internet, TV en mogelijks zelfs een buitenhaard. Als je het tuinhuis later wilt aanpassen op deze voorzieningen, kan dat een aardige duit kosten. Dus sta hier op tijd bij stil.

Vergunning wel of niet noodzakelijk

Veel aanbouwen en tuinhuisjes kan je vergunningsvrij laten plaatsen. Maar het hangt wel af van je persoonlijke situatie. Factoren die een rol kunnen spelen zijn:
de omvang van je perceel;
zijn er gebouwen geplaatst;
aan welke zijde van je huis komt het bijgebouw;
wat is je erfgrens.
Er is landelijke regelgeving maar per gemeente kunnen extra regels worden opgesteld. Check deze altijd vooraf zodat je later niet voor teleurstellingen staat als je het tuinhuis al hebt besteld…

Keuze van de materialen

Een tuinhuis kan je laten maken van verschillende materialen en combinaties. Het meeste gebruikte materiaal is natuurlijk hout, al is dat er in vele soorten en maten. Tegenwoordig wordt er echter ook veel gecombineerd met (natuur)steen en zelfs glas. Het strakke van glas en het rustgevende van hout vormen een prachtige combinatie.

Maak een goed ontwerp

Erover praten is natuurlijk goed. Zo kom je met de hele familie tot het tuinhuis waar iedereen plezier van heeft. Maar net zo belangrijk is het uitwerken van alle ideeën en wensen in een ontwerptekening. Pas dan wordt duidelijk wat er mogelijk is en welke voorzieningen je moet treffen. Doe vooraf veel inspiratie op van de mogelijkheden en bekijk de mooie voorbeelden op internet. Vaak bieden de leveranciers van tuinhuizen een mooi portfolio van de verschillende mogelijkheden en tuinhuizen.